آشنايی مختصر با گروه فن و هنر خاک
شهرنشینی در ایران رو به گسترش است، معضلات اجتماعی به بخشی جدانشدنی از این تحول تبدیل شدهاند. سکونتگاههای حاشیهای شهرها و محلههای فقیرنشین کانون ناهنجاریهای اجتماعی و آلودگیهای محیطی هستند و ساکنان این نواحی به سرپناه مناسب، امکانات آموزشی رفاهی و محیطی واجدِ حداقل ارزشهای زیستگاهی دسترسی ندارند، از طرفی وقتی سوانح طبیعی مانند سیل و زلزله رخ میدهد یا فجایع انسانی ناشی از نزاعهای سیاسی و اجتماعی همچون جنگ پیش میآید، گروههای کثیری از مردمِ شهرها روستاهای خود را ترک میکنند و برای دوره زمانی که گاه سالها به طول میانجامد در سکونتگاههایی موقت اقامت میکنند.
طبق آمار پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی، حدود ۸ درصد از زمین لرزههای دنیا و حدود ۱۷ درصد از زلزلههای بزرگ دنیا در فلات ایران رخ میدهد. از سوی دیگر، میدانیم که بیشترین قربانیان بلایای طبیعی در کشورهای در حال توسعه اقشار کم بضاعتی هستند که در خانه های فرسوده و یا نا ایمن زندگی میکنند. همچنین استفاده از مصالح سرطانزا و ناهمگام با محیط زیست نیز بیش از پیش رواج یافته و آلودگیهای زیست محیطی را گسترش داده است.
در مواجهه با چنین شرایطی با کمک گرفتن از ظرفیتها و امکانات حرفهی معماری می توان به راهکارهایی برای بهبود شرایط زیستی انسانهای گرفتار در چنبر مشکلات و آلودگیهای زیست محیطی دست یافت، تا همگان از بستری مناسب برای ادامه حیات برخوردار شوند.
بنابراین بر آن شدیم که به آموزش و ترویج سازه اَبَرخشت (SuperAdobe) که اولین بار توسط معمار ایرانی نادر خلیلی ابداع شد، در ایران بپردازیم.